PERSBERICHT

INZET niet overtuigd over uitstap gemeente uit TMVW

Opwijk – Op de gemeenteraad van 1 maart 2016 wil de meerderheid in Opwijk beslissen om uit watermaatschappij TMVW (nu FARYS) te stappen. Het dispuut daarover loopt al een hele tijd. “De argumenten van de meerderheid kunnen INZET echter niet overtuigen,” zegt voormalig schepen Pol Verhaevert. “Wij hebben toch een aantal praktische en financiële vragen bij de uitstap die voorlopig onbeantwoord blijven.”

Uitstap niet kosteloos

De meerderheid stelt dat het vertrouwen tussen de gemeente en TMVW zoek is. INZET meent dat de bestuursmeerderheid daar dan grotendeels zelf voor gezorgd heeft. Pol Verhaevert: “In vorige legislatuur was er immers wel vertrouwen tussen gemeente en TMVW. Het bestuur en het betrokken personeel van de gemeente konden steeds rekenen op de deskundige hulp van de medewerkers van TMVW. Van wantrouwen was geen sprake en de samenwerking was dan ook erg goed te noemen.”

De motivatie van de huidige bestuursmeerderheid om uit TMVW te stappen is voor INZET niet overtuigend en lijkt terug te brengen tot een uit de hand gelopen meningsverschil waarbij men absoluut aan het langste eind wil trekken. Maar dat is niet alles. “De uitstap is niet kosteloos, in tegendeel zal het opzeggen van de samenwerking veel geld kosten aan de gemeentekas en dus aan de belastingbetaler: tussen 1,5 en 2,8 miljoen euro,” aldus Verhaevert.

En dan blijven er ook nog een aantal vragen van praktische aard: Wie gaat nu alle riolerings- en saneringswerken opvolgen in de gemeente? “In vorige legislatuur werden veel inspanningen gedaan om voor alle riolerings- en saneringswerken een subsidiebelofte te bekomen. Maar die subsidie vervalt als men die werken niet uitvoert binnen een bepaald tijdsbestek. Met deze uitstap riskeert de gemeente ook nog eens die budgetten extra te moeten ophoesten.”


Uitbating sporthal: hoe, wat, wie?

Naast waterwerken stond TMVW in Opwijk ook in voor de uitbating van de gemeentelijke sporthal. “Wij hebben begrepen dat het college verkiest om dat voortaan in eigen beheer te gaan doen. Ook dat zal geen evidentie zijn. We hebben op dit moment ook helemaal geen zicht op hoe het college dit dan gaat aanpakken.”

INZET stelt daarom voor om niet halsoverkop te beslissen in dit belangrijk dossier en alle mogelijkheden en gevolgen nog eens grondig te bestuderen.