Zitpenningen INZET naar Opwijks dierenasiel


Aan het begin van de huidige bestuursperiode besliste de meerderheid om de vergoedingen voor de gemeente- en OCMW-raadsleden op te trekken. INZET ging hier niet mee akkoord en engageerde zich om de verhoging van de presentiegelden te besteden aan goede doelen die een link hebben met Opwijk. Dit jaar ontvangt dierenasiel Hondenkuren en Kattenkwaad een cheque voor haar werking.

Inzet wil met deze schenking ook een duidelijk signaal geven: “Dierenwelzijn is voor Inzet een belangrijk thema,” aldus voorzitter Luc De Ridder. “Ook lokale overheden kunnen op gemeentelijk niveau heel wat relatief eenvoudige ingrepen doen voor dieren. Denk aan het verbieden, maar ook zelf niet afsteken van vuurwerk tijdens oudejaar, acties rond zwerfkatten en sterilisatie van kittens. Ook de mogelijkheid van een hondenlosloopweide is al eens geopperd.” De Ridder weet dat er heel wat expertise is bij inwoners en dierenartsen in de gemeente. “Die zouden veel meer betrokken moeten worden.” Verder is sensibilisering erg belangrijk als gemeentelijke instantie: “Uit onderzoek blijkt dat 29 % van de honden bijvoorbeeld niet correct geregistreerd is. Vaak is de oorzaak een verhuis. In 2014 werd van een vijfde van de verloren gelopen honden niet teruggevonden. Inwoners en nieuwe inwoners daar op wijzen kan al veel oplossen.”

Magdalena Wauters, eigenares van het dierenasiel Hondenkuren en Kattenkwaad is blij met de erkenning. In haar woning vangt ze honden en katten op. “De dieren krijgen eerst de tijd krijgen om te herstellen van een trauma. Daarna gaan ze mee in huis leven. Ik pak gedragsproblemen aan, zodat ze na een tijdje geadopteerd kunnen worden. Deze financiële bijdrage is zeer welkom voor de werking en wordt besteed aan het verplicht chippen van kittens.”