Verminder de afvalberg: reserveer je gratis kippen tijdens de bruisende tuinmarkt op 5 mei

Een groot deel van je keukenafval kan je niet composteren en mag ook niet in de GFT-zak: oud brood en restjes van bereid voedsel zoals gestoofde groenten, gekookte aardappelen of frietjes, rijst en deegwaren. Gelukkig weten kippen hier wel raad mee! Een kip kan per dag ongeveer 150 gram etensresten (keuken- en tuinrestjes) verorberen. Dat komt neer op 1 kilogram per week of 50 kilogram per jaar!

Tot 3 ton afval uitgespaard

Met haar kippenproject wil INZET Opwijkse gezinnen aanmoedigen om kippen in te zetten als afvalverwerkers. Zo doen we samen aan afvalpreventie en thuiskringlopen. Kippen zijn namelijk prima afvalverwerkers en dus een goed alternatief om organisch afval uit de GFT-zak en uit de huishoudelijke afvalstroom te halen. Onderzoek toont aan dat de inhoud van de restafvalzak voor een aanzienlijk deel (ca 30 %) bestaat uit groente- en fruitafval. Twee tot drie kippen volstaan om de gemiddelde hoeveelheid keukenafval van een doorsnee gezin te verwerken.

Daarom krijgen de eerste 30 gezinnen die willen meedoen met ons project van ons elk 2 kippen gratis. Goed dus voor 100 kg afvalverwerking per gezin per jaar of samen 3 ton! Bovendien leggen de kippen heerlijke eitjes.

Voorwaarden om mee te doen: je woont in Opwijk, hebt nog geen kippen, je tuin is voldoende groot (2 tot 5 m² buitenruimte per kip), je engageert je om goed voor je 2 kippen te zorgen en ze minimaal 1 jaar te houden.

Doe je mee? Kom dan op zaterdag 5 mei naar de stand van INZET op de bruisende tuinmarkt om je twee gratis kippen te reserveren. Belangrijk: je moet je kippen kunnen afhalen op zaterdag 12 mei. Locatie en afhaalmoment krijg je op onze stand.