Samentuinen bij de buren

Merchtems burgemeester De Block geeft rondleiding door volkstuintjes aan Opwijks gemeenteraadslid Luc De Ridder

Leren van de buren. Dat was het opzet toen burgemeester van Merchtem Eddy De Block een rondleiding gaf in de Merchtemse volkstuintjes aan Opwijks INZET-raadslid Luc De Ridder. De Ridder diende zelf in februari 2017 ook in Opwijk al een voorstel in om te starten met samentuinen.

“Boeiend!” vatte Luc zijn rondleiding langs 22 perceeltjes samen. “Elk perceeltje is ongeveer 10 x 10 meter groot en gelegen op achtertuinen aangekocht door de gemeente. Verder is er ook een perceeltje waar de gemeente een waterput liet slaan met handpomp en een perceeltje met bijenhotel en vlinderweitje.”

Het basisconcept is dus een klassieke volkstuin, met ecologische accenten. Ook de gemeente Merchtem maakte in dit project een evolutie door: “Door de jaren heen is men voor een stuk geëvolueerd in de richting van het ‘samentuinen’. Eddy De Block vertelde over de tegenslagen en de successen, in aanwezigheid van de tuinders die samen het 5-jarig bestaan van hun volkstuintjes vierden met een BBQ met slaatjes van eigen geteelde groenten. Een mooi bewijs van het succes van deze tuinen!”

De Merchtemse burgemeester onderstreepte ook het belang van de tuintjes zowel vanuit gezondheidsoogpunt (beweging, gezonde voeding, ontspanning) als vanuit sociaal oogpunt (een ontmoetingsplek; mensen leren elkaar kennen/leren van elkaar). “Allemaal motiverend om hier in Opwijk verder werk van te maken,” aldus een enthousiaste Luc De Ridder.