Samen Buurten

Brochure helpt inwoners ‘samen buurten’

Met een brochure met tips en weetjes voor buurt- en straatfeesten wil auteur Tom Bosman mensen aanzetten om hun buren te leren kennen. “’Samen buurten’ is een (nieuw) werkwoord. Het staat voor samen met je buren plezier maken, elkaar helpen, ondersteunen,” vertelt de initiatiefnemer. Daarmee wil hij concreet meehelpen aan het versterken van sociale contacten onder buren en in wijken.  De brochure is uniek in Vlaanderen en gratis verkrijgbaar.

“We hebben steeds minder oog voor sociale contacten. Minder dan een derde van de bevolking heeft nog dagelijks contact met zijn buren.”

Een praatje met de buren, een pintje met de vrienden of eens binnen springen bij familie, de Vlaming heeft steeds minder oog voor die sociale contacten. Vijftien jaar lang peilde de studiedienst van de Vlaamse overheid naar de onderlinge sociale contacten en het verenigingsleven van de Vlaming. De conclusie: de intense onderlinge contacten met vrienden, familie en buren vallen langzaam maar zeker terug. Minder dan een derde van de bevolking heeft nog dagelijks contact met zijn buren.

“Toch is een goed sociaal netwerk belangrijk,” weet Tom Bosman, “zeker met de vergrijzing, en de buurt die bijvoorbeeld in het kader van zorg steeds belangrijker wordt.” Maar een goed contact met de buurt hoeft niet enkel functioneel te zijn, het is ook gewoon plezant.

Hoe concreter, hoe beter

“Als je op lokaal vlak iets wil doen om het sociale weefsel in buurten te versterken, dan pak je dat best zo concreet mogelijk aan,” aldus Tom Bosman. “De feestcheque die bijvoorbeeld onze gemeente vandaag al geeft voor buurtfeesten is een van de tips, maar er zijn er veel meer. Ik wil handvaten bieden en actief aan de slag gaan om mensen zo te stimuleren. In de brochure staan concrete tools om af te spreken, tips over hoe je je communicatie organiseert en hoe je je eerste feest kan financieren.”

Het is de eerste keer dat een brochure zo veel aspecten van het ‘samen buurten’ bij elkaar brengt. “Ik pretendeer niet volledig te zijn, maar voorlopig bestaat er geen andere gids die zo breed gaat. Aanvullingen zijn natuurlijk welkom. Zo zal de gids in de toekomst nog groeien.”

Buurtadvies

Tom Bosman schreef de brochure op basis van ervaringen met het buurtcomité van de Bunderstraat. “Die wil ik delen met inwoners die willen starten met een buurtfeest of eerste bijeenkomst in de wijk. Andere ervaringsdeskundigen die dat ook willen doen mogen zeker meedoen om ter plaatse advies te gaan geven.”

De tips in de brochure zijn bruikbaar in Opwijk, maar zeker ook in andere gemeenten. “Een deeltje is specifiek voor Opwijk, maar het grootste deel zijn algemene zaken die elders ook toepasbaar zijn,” zegt de auteur.

De brochure is gratis beschikbaar via deze link: Samen Buurten gids (pdf)
Aanvullingen, suggesties en opmerkingen zijn welkom op tombosman@hotmail.com

Bekijk hier de reportage die Ring TV maakte over de brochure Samen Buurten.