INZET wil evaluatie uitbesteding kinderopvang

In de vorige legislatuur besliste de huidige meerderheid om de lokale kinderopvang uit te besteden. De werking, voordien een organisatie van de gemeente, werd overgedragen aan 3WPlus, dat in de regio Halle-Vilvoorde actief is in 35 gemeenten op het vlak van wonen, werken, energie en kinderopvang. Doel van deze operatie voor het gemeentebestuur was kwalitatieve en financiële optimalisatie, dus betere en goedkopere (voor de gemeentelijke boekhouding) kinderopvang. Letterlijk: ” In onze beleidsverklaring stond dat het gemeentebestuur geen taken moet uitvoeren die minstens even goed privé kunnen gebeuren.” en “De privatisering zal voor de Opwijkse gemeenschap een besparing betekenen van 40.000 euro per jaar.” (Burgerkrant nr 3 2016)

Op 1 januari 2017 werd de werking overgedragen. Tot op vandaag is er nog geen evaluatie gemaakt van die uitbestedingsoperatie aan 3WPlus en of het beheer nu kostenefficiënter is. Voor 2019 is in de gemeentelijke begroting opnieuw een budget voorzien van € 201.500.

INZET vraagt een evaluatie van de uitbesteding van de kinderopvang aan 3WPlus met speciale aandacht voor kwaliteit, tevredenheid van de gebruikers en kostenefficiëntie.

Tussenkomst door Luc De Ridder gemeenteraad 29/1/2019