INZET wil biologische bloembollen met minder pesticiden in openbare perkjes

foto Velt

Pesticiden zijn schadelijk voor de gezondheid, maar ook voor de natuur. Ze vervuilen bodem, water en lucht en maken planten, dieren en mensen ziek. Zodra pesticiden in het milieu terecht komen zijn ze nog moeilijk weg te krijgen. Voorkomen is beter dan genezen, daarom wordt al een hele tijd ingezet op pesticidenvrije onkruidbestrijding.

INZET-raadslid Marijke De Vis stelde daarom voor om in te stappen in een samenaankoop van biologische bloembollen. Volgens onderzoek van de organisatie Velt bevatten de gangbare bloembollen een hoog aantal pesticiden: van 7 tot 13 per bol. Bij biologisch geteelde bloembollen is dat slechts 1 a 2.

Om meer biologische bloembollen in omloop te krijgen organiseert Velt daarom een samenaankoop voor particulieren, maar ook voor gemeenten. Gemeenten kunnen zo aankopen met een korting van 20% en Velt stelt handige pakketten saen op maat van openbare ruimte. De gemeente kan daarmee tegelijk opnieuw een steentje bijdragen aan het properder houden van het milieu. Immers plant de gemeente jaarlijks een heel pak bloembollen op diverse pleintjes en perkjes doorheen Opwijk en deelgemeenten.

De schepen van milieu gaf aan oren te hebben naar de aankoop van biologische bloembollen, maar zei tegelijk dat er momenteel al bloembollen aangekocht worden. Bovendien kan deze samenaankoop verder ook bekeken worden samen met de vergelijking met andere leveranciers. Bijkomende praktische voorwaarde is evenwel dat de leverancier de bollen ook zelf plant.

Het voorstel werd daarom niet aanvaard.

Voor wie toch als particulier wil meedoen: de actie start op 8 maart. Alle info op www.velt.nu