GROENTOETS

Beloofde groentoets werd nog nooit uitgevoerd

De vooropgestelde groentoets die schepen Inez De Coninck aan het begin van de legislatuur aankondigde voor elke nieuwe verkaveling is tot op vandaag nog niet uitgevoerd. “De groentoets moest er voor zorgen dat projectontwikkelaars en verkavelaars voldoende groen voorzien in hun projecten, maar tot hiertoe heeft de schepen dit nog nergens toegepast,” zegt voorzitter van Inzet Luc De Ridder.

Tijdens de gemeenteraad van juni vroeg Luc De Ridder naar de stand van zaken van de groentoets die schepen De Coninck aan het begin van de legislatuur (januari 2013) aankondigde. De Ridder: “De schepen kondigde dit aan als een belangrijk punt in haar beleid, in antwoord op de kritiek dat Opwijk stilaan volgebouwd is en dat de laatste stukjes groen verdwijnen. Nu, enkele jaren later blijkt dat er in de praktijk nog niets van terecht gekomen is.”

Schepen rekent op goodwill projectontwikkelaars

Inez De Coninck kon enkel toegeven dat het moeilijk is om de beloofde groentoets te organiseren en dat het er tot hiertoe nog niet van gekomen is. Luc De Ridder: “Volgens de schepen vindt ze geen partners om dit te doen. Verder antwoordde ze dat ze de suggestie kreeg om in gesprek te gaan met de verkavelaars en ontwikkelaars om ruimte voor groen te voorzien. Dat vinden wij absoluut onvoldoende: praten mag, maar finaal moet je die dingen afdwingen op basis van vooraf vastgelegde regels. Gewoon maar rekenen op de goodwill van grote projectontwikkelaars is al te gek.”