Erkenning !

INZET: “Eindelijk erkenning voor Opwijkse trage wegen.”

Omdat trage wegen een steeds belangrijkere rol spelen in de lokale mobiliteit, gaat de provincie Vlaams-Brabant 800 naamborden plaatsen aan voet- en buurtwegen in acht verschillende gemeenten. Ook in Opwijk komen er zo dit najaar 25 naamborden. Luc De Ridder van INZET is blij met deze evolutie: “Drie jaar lang al ijveren we in deze legislatuur voor de borden, nadat we in de vorige legislatuur zelf al waren begonnen met de opwaardering van de trage wegen in Opwijk. Nu komt er eindelijk schot in de zaak.”

INZET is een fervent voorstander van de herwaardering van de trage wegen. Naast het eventueel herstel en het regelmatig onderhoud van de trage wegen pleit INZET al langer voor het aanbrengen van naamborden. Pol Verhaevert: “Dat kan het gebruik van de trage wegen verder aanmoedigen. Als voormalig schepen was ik in Opwijk al begonnen met de herwaardering van de trage wegen. Maar het werk was natuurlijk nog niet af.” Herwaardering van trage wegen draagt bij aan het behoud van het landschap en is uiteraard belangrijk voor de wandelaars en andere genieters. Ze vormen een belangrijke schakel in de gemeentelijke mobiliteit en kunnen ook zorgen voor snelle en veilige verbindingen voor voetgangers en fietsers.
Naamborden voor veldwegen

Herwaardering van de trage wegen gaat niet alleen over het openhouden van de trage wegen, het eventueel herstel en het regelmatig onderhoud. Herwaardering moet ook het gebruik van de trage wegen aanmoedigen. Een waardevol element daartoe is de bebording die de provincie Vlaams-Brabant nu doorvoert.

Luc De Ridder: “Naamborden zorgen voor herkenbaarheid voor de wandelaars. De bebording van veldwegen en andere trage wegen maakt dat ze vaker gebruikt en minder gemakkelijk ingepalmd of afgesloten worden. Voor de benaming van de veldweg kan men zoeken naar aanknopingspunten in de omgeving van de veldweg of naar historische namen.”
INZET doopte drie jaar geleden zelf bij wijze van ludieke actie de veldweg tussen de Steenweg op Aalst (in de buurt van de Oude Jongensschool) en Dokkene Bos om tot ‘Dokweg’, een naam die volgens de ‘Geschiedenis van Opwijk’ lang geleden gebruikt werd voor een veldweg in dat gebied.