Presentiegelden voor toegankelijke natuur

foto: Erik Gyselinck

Elk jaar schenken de mandatarissen van INZET een deel van hun zitpenningen aan een Opwijks goed doel. De aanleiding was de verhoging van de zitpenningen waartoe de meerderheid begin 2013 besliste bij de start van de huidige legislatuur. Iets waar INZET zich niet kon in vinden.

INZET koos dit jaar voor een heel specifiek goed doel: de co-financiering met 300 euro van een zitbank in een langs de Puttenbeek gelegen natuurreservaatje van Natuurpunt-IJsvogel Opwijk. Natuurreservaat en zitbank zijn te bereiken via de Molenbeekstraat of de veldweg die van Mansteen richting rietkraag De Putten loopt. Het motto van onze schenking is: geniet van lokale natuurpracht!

Samen met de plaatselijke natuurvereniging werd gekozen voor een mooie, stoere zitbank (300 kg!) in inheems hardhout (acacia). De bank nodigt echt uit om even te verpozen en te genieten! Dat de bank uitzicht heeft op enkele amfibieënpoelen van Natuurpunt die al bruisen van het waterleven, is daar zeker niet vreemd aan!

Wat we vanuit INZET ook een belangrijke meerwaarde vinden aan de bank, is dat ze gemaakt is door Natuur- en Landschapszorg, een maatwerkbedrijf – zeg maar een sociale werkplaats – in de schoot van Natuurpunt. Daar werken mensen die om de een of andere reden in het gewone arbeidscircuit uit de boot zijn gevallen. Bij Natuur- en Landschapszorg kunnen ze de draad opnieuw oppikken, werkervaring opdoen én gespecialiseerde kennis verwerven (bijv. als natuurarbeider of schrijnwerker).

enkele sfeerfoto’s van de plaatsing (27/6/2018, foto’s Natuurpunt-IJsvogel Opwijk):